Мабуть це перша книга, коли я не знаю, що написати. Сподобалась? Наче не зовсім. Не сподобалась? Наче ж теж ні. Для мене книга видалась нудною. Гарні та заплутані описи природи - це добре, але при такому обсязі книги, ну занадто довгі. Мені не вистачало в сюжеті динаміки, подій. Я розумію, що життя в Карпатах розмірене і повільне, але ж це книга і хочеться не заснути читаючі її. Історію Марічки і Івана я аж ніяк не можу назвати історією Ромео і Джульєтти. Бо незважаючи на ворожнечу їхніх родів не було конфлікту, коли дітей не пускали одне до одного. Вони собі спокійнісінько бавилися в лісі, що малечею, що старшими. Та і кохання описане дивно, на мій погляд. І порівняння першого сексу з тваринами. Так, природньо, але якось не для мене такий опис. Міфологічна лінія цікава, але недоказана. Якщо автор ставив на меті показати нам багатий світ лісу, міфологічного і казкового, то саме тут мені не вистачило описів тих казкових істот, пояснень і тлумачень. Часом з опису задавалось, що Іванко як той наркоман бачить і вигадує на кожному кроці дивину. А забобони і поєднання з церковними святами для мене нонсенс. Тут тобі в Бога вірять і захисту просять, а тут корів обкурюють і голяка ходять перед мольфарами. Таке Смерть у Івана дивна. Не скажу, що то він через зраду фізичну, бо в описі є фраза, проте що Іванові було і не дуже боляче, а на бійку його підбили. Є там момент, коли він думає, що таке нормальне, бо де ж таке було, щоб з одним до кінця віку. А як чоловіки обіймаються і цілуються з чужими дружинами і навпаки? Щось я мабуть не до кінця цей момент зрозуміла. Більше того, вважаю, що Іванка образила не зрада, а те що дружина з мольфаром зі світу його хочуть зжити і ляльці голки тикають. Ото і занедужав. Спочатку фізично, а потім і на голову. Хоча, здається таки навпаки. Кажучи проще - надумав собі. Він же натура творча і дуже ранима. А як ступив знову на тропу до своїх мавок/нявок, так і пропав.
Все) Моя оцінка - 3 Якийсь у мене Іван шизофренік вийшов
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Часом з опису задавалось, що Іванко як той наркоман бачить і вигадує на кожному кроці дивину.
Кстати, да, из-за чрезмерного количества описаний на объем книги так и казалось: не успело что-то произойти - опять уже мерещится...Все бы в меру. Иногда казалось, что автор придумал рассказик, а чтобы "дотянуть" его до повести, бросал эти бесконечные и однообразные описания. Красивые, да, но утомительные.
_______________________________ Спасибо Богу за то, что я - ЖЕНЩИНА!
Мурлыся,Nochenyka, перечитую відгуки. Я не одна така
-- 31 окт 2016 13:45 --
Мурлыся писал(а):
из-за чрезмерного количества описаний на объем книги так и казалось: не успело что-то произойти - опять уже мерещится...Все бы в меру.
Вот мне кажется, что если более логичнее выстроить описания и добавить даже еще местами и мистики, и динамики, то отличная повесть была бы. А так не дотягивает она для меня до супер интересной книги. Вот язык, да. И хотя приходилось гуглить и смотреть в сноски, но после прочтения твору я даже дома начала разговаривать на более певучем украинском ( я з малим спілкуюся виключно українською)
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
А забобони і поєднання з церковними святами для мене нонсенс
Чому? От скільки християн святкує Хеллоуін? Та хоч з форуму почати. Все добре в людей поєднується, якщо людям це зручно, хоча це і не правильно з моєї точки зору також.
_______________________________ Inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile...still stays on.
я от не розумію лише того, чому ви не хочете прийняти той факт, що все змінюється. так, раніше все були менш освічені і вірили у всіляку "маяню", так і зараз ті, хто не сповідують християнство, віріть у багато чого, що нам на голову не налазить. при тому, що в книзі на мій погляд, чітко пояснено, що, вони вірили в Бога і вірили в те, що це він створив все і всіх, чугайстрів, мавок та інших також... тут просто еволюція християнства відсієла багато чого з роками... і взагалі, якщо докопуватися, вони католики (Різдво зараз 7, вони до НР відмічали), ви православні, "гнобіть" тоді й за це
Коли зручно - це як би не зовсім релігійність. У релігії все ж є певні догми. І їх можна не дотримуватись - спокійно. Але не треба тоді говорити, що ти офігенно яка віруюча людина. Я як би не проти - нехай кожен вірить у що хоче. Але навіщо змішувати? .. Мені там робили зауваження, що я засуджую людей. Не засуджую. У мене чоловік атеїст. І нормально. В тому сенсі, що це його вибір. І я його приймаю. А коли християни, наприклад, чіпляють на зап'ястя червоні нитки або вивчають дзен - для мене це цирк. Сюди ж і легенди з міфами. І що ви мені не кажіть - я не вважаю це нормальним.
Може Таня і права, і я дуже серйозно поставилася до цього твору. У піснях Шута я ж слухаю якось про Дагона і володарку мух. Але там це від самого початку казки. Тому і ставлення інше.
Все, досить. Я вже сама від себе втомилась в цій темі.
-- 31 окт 2016 14:32 --
Пелена писал(а):
чітко пояснено, що, вони вірили в Бога і вірили в те, що це він створив все і всіх, чугайстрів, мавок та інших також...
А з чого вони в це вірили? Якщо в Біблії про лісових жителів ні слова.
Чому? От скільки християн святкує Хеллоуін? Та хоч з форуму почати.
Мне кажется, что это совсем разные вещи. Одно дело отпраздновать и нарядиться, а другое дело верить в быту. Я понимаю, что в праздновании хеллоуина тоже не гуд, но это коммерческий праздник. А мене більше покоробила глибока віра в надприродні лісові сили і поєднання з вірою в Бога. От для мене це несумісні речі. Хоча я не назову себе віруючою людиною.
Мне кажется, что это совсем разные вещи. Одно дело отпраздновать и нарядиться, а другое дело верить в быту.
Кира, хіба наші діти на вірять у Діда Мороза (добре, що йому на зміну таки прийшов Святий Миколай)? не ми їх цьому навчаємо? або у Зубну Фею? Пасхального кролика? Також міфічні істоти І нічого, якось уживається дід Мороз з Іісусом
Пелена писал(а):
я от не розумію лише того, чому ви не хочете прийняти той факт, що все змінюється
мені здається що ми якось упустили, що Тіні написані в 1911році
_______________________________ А над ними розстелилося небо, ся полонина небесна, де випасаються зорі, як білі овечки...
а я напишу на русском это ужас для меня самых страшных ночей при названии этого произведения, вся моя группа студентов из училища содрогнулась бы Мы изучали его МЕСЯЦ!!! в рамках школьной программы 10-11 класса на первом курсе училища, и тогда это произведение ни у кого не вызывало никаких эмоций, кроме отвращения. Перечитывать я его точно никогда не буду. Хотя, возможно, если б я его прочитала просто так, оно бы вызвало другие ощущения. Так вот я к чему это все пишу - не понимаю зачем вносить подобные произведения в школьную программу
Кира, хіба наші діти на вірять у Діда Мороза (добре, що йому на зміну таки прийшов Святий Миколай)? не ми їх цьому навчаємо? або у Зубну Фею? Пасхального кролика? Також міфічні істоти І нічого, якось уживається дід Мороз з Іісусом
Таня, ты меня не услышала. Ты перечисляешь праздники и традиции, которые есть, но не являются обязательными. Взрослые верят в деда мороза? Вот каждый день вспоминают и делают все, чтобы злой дух не приходил? В произведении речь идет о взрослых! Которые постоянно кого-то видят, заговаривают, прикуривают и прочее. И потом в воскресенье утром идут в церковь. Красота!
Взрослые верят в деда мороза? Вот каждый день вспоминают и делают все, чтобы злой дух не приходил?
Кира, дорослі хрестять дітей "від зурочення" дорослі кажуть "не дригай ногами - не біси чортів" дорослі на маланку першими відкривають двері чоловікам аби ті посіяли і було щастя та добробут весь рік дорослі на Івана Купала стрибають через вогонь дорослі ворожать у ніч на Різдво дорослі, придбаючи нову оселю, першим запускають кішку, кріплять на вході підкову або інші оберіги
мені продовжувати?
_______________________________ А над ними розстелилося небо, ся полонина небесна, де випасаються зорі, як білі овечки...