Добрый день. Подскажите, как поступают в таких случаях. 1-го ноября я должна была выйти из декретного отпуска. Когда уходила, с директором мы расстались не очень хорошо. Понятно, что обратно я бы и не вернулась. Но вопрос в том, что он не возвращает мне трудовую, аргументируя тем, что все док-ты утеряны. Хотя девочка, что уходила вместе со мной в разнице 1 месяц вернулась и работает. Бухгалтер и отдел кадров говорят, что у них на меня ничего нет, иди к директору. Он посылает обратно к бухгалтеру. Так уже неделю. Теперь вообще не отвечает на тел. звонки. Помогите найти управу, посоветуйте как поступить, как наказать этого человека. Потому что трудовую он не отдает из личной неприязни, это я точно знаю. Спасибо
Ви звільнилися з підприємства? Якщо так - то потрібно звернутися до суду і вимагати оплати середнього заробітку за весь час затримання видачі трудової.
КЗОТ
Стаття 235. Поновлення на роботі та зміна формулювання причин звільнення
У разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.
При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.
У разі визнання формулювання причини звільнення неправильним або таким, що не відповідає чинному законодавству, у випадках, коли це не тягне за собою поновлення працівника на роботі, орган, який розглядає трудовий спір, зобов'язаний змінити формулювання і вказати в рішенні причину звільнення у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства та з посиланням на відповідну статтю (пункт) закону. Якщо неправильне формулювання причини звільнення в трудовій книжці перешкоджало працевлаштуванню працівника, орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу в порядку і на умовах, передбачених частиною другою цієї статті.
У разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.
Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.
{Стаття 235 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 3866-08 від 05.06.75; Законами № 871-12 від 20.03.91, № 2134-12 від 18.02.92}
Напишіть заяву з вимогою видати Вам трудову книжку на ім’я підприємства і надійшліть її на адресу підприємства з описом вкладення і повідомленням про вручення. Далі прокуратура і суд.
_______________________________ Відповіді на "спеціальні" питання повинні надавати Спеціалісти - терапефт не лікує, для цього є хірург, стоматолог, і т.п.! Не пишіть в темі СПАСИБО и ОГРОМНОЕ спасибо, адже після цього її треба переглядати знову. Для цього є репутація. Дякую! ))
Здравствуйте.На фирме в отделе кадров потеряли мою трудовую книжку,пытаются ее восстановить,но одно место работы вообще не могут найти,по адресу эта фирма находится в каком-то селе Киевской обл.,вообщем краев не могут найти,как теперь быть,получается ,что я теряю год стажа?И как вообще ее правильно восстановить?(ксерокопия старой книжки у меня есть)
Здравствуйте.На фирме в отделе кадров потеряли мою трудовую книжку,пытаются ее восстановить,но одно место работы вообще не могут найти,по адресу эта фирма находится в каком-то селе Киевской обл.,вообщем краев не могут найти,как теперь быть,получается ,что я теряю год стажа?И как вообще ее правильно восстановить?(ксерокопия старой книжки у меня есть)
Фірму шукайте на сайті irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html
про порядок ведення трудових книжок працівників
5. Дублікат трудової книжки
5.1. Особа, яка загубила трудову книжку (вкладиш до неї), зобов'язана негайно заявити про це власнику або уповноваженому ним органу за місцем останньої роботи. Не пізніше 15 днів після заяви, а у разі ускладнення в інші строки власник або уповноважений ним орган видає працівнику іншу трудову книжку або вкладиш до неї (нових зразків) з написом "Дублікат" в правому верхньому кутку першої сторінки. 5.2. Дублікат трудової книжки або вкладиш до неї заповнюється за загальними правилами. У розділи "Відомості про роботу", "Відомості про нагородження" і "Відомості про заохочення" при заповненні дубліката вносяться записи про роботу, а також про нагородження і заохочення за місцем останньої роботи на підставі раніше виданих наказів (розпоряджень). 5.3. Якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то при заповненні дубліката трудової книжки в розділ "Відомості про роботу" у графу 3 спочатку вноситься запис про загальний стаж його роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується документами. Загальний стаж роботи записується сумарно, тобто зазначається загальна кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки. Після цього загальний стаж, підтверджений належно оформленими документами, записується по окремих періодах роботи в такому порядку: у графі 2 зазначається дата прийняття на роботу; у графі 3 пишеться найменування підприємства, де працював працівник, а також цех (відділ) і посада (робота), на яку було прийнято працівника. Запис у дублікаті трудової книжки відомостей про роботу за сумісництвом та за суміщенням професій провадиться за бажанням працівника. Якщо з поданих документів видно, що працівник переводився на іншу постійну роботу на тому ж самому підприємстві, то про це робиться відповідний запис. Після цього у графі 2 записується дата звільнення, а у графі 3 - причина звільнення, якщо у поданому працівником документі є такі дані. У тому разі, коли документи не містять повністю зазначених вище даних про роботу у минулому, в дублікат трудової книжки вносяться тільки ті дані, що є у документах. У графі 4 зазначаються найменування, дата і номер документа, на підставі якого проведено відповідні записи у дублікаті. Документи, що підтверджують стаж роботи, повертаються їх власнику. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний сприяти працівникові в одержанні документів, які підтверджують стаж його роботи, що передував влаштуванню на це підприємство. 5.4. Не зазначаються у підсумованому загальному стажі роботи, а записуються окремим рядком із посиланням на дату, номер і найменування відповідних документів, крім відомостей, що передбачені у пункті 2.18 цієї Інструкції, такі записи: а) про час перебування у народному ополченні та партизанських загонах із зазначенням дати зарахування і дати звільнення із служби; б) про роботу як члена артілі промислової кооперації. 5.5. Якщо трудова книжка (вкладиш до неї) стала непридатною (обгоріла, розірвана, забруднена і т.інш.), то власник або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи видає працівнику дублікат трудової книжки (вкладиш до неї). При цьому на першій сторінці трудової книжки, що стала непридатною, робиться надпис "Замість видано дублікат", а книжка повертається її власнику. При працевлаштуванні на нове місце роботи працівник зобов'язаний пред'явити дублікат трудової книжки.
якщо працювали цей рік після 2001 року, то ваш стаж наявний в електронній базі Пенсійного фонду.
_______________________________ Відповіді на "спеціальні" питання повинні надавати Спеціалісти - терапефт не лікує, для цього є хірург, стоматолог, і т.п.! Не пишіть в темі СПАСИБО и ОГРОМНОЕ спасибо, адже після цього її треба переглядати знову. Для цього є репутація. Дякую! ))
в каком случае я могу попросить трудовую книжку на время?(начальство в офисе не сказали мне,что ее потеряли,они ее делают уже 5 месяцев,вот я и хочу проверить как быстро они мне ее дадут по запросу и признаются,что потеряли и никак не могут сделать дубликат,т.к. одно место работы не могут найти,его уже не существует.)Как я могу проверить были ли пенсионные отчисления по несуществующей нынче фирме?
в каком случае я могу попросить трудовую книжку на время?(начальство в офисе не сказали мне,что ее потеряли,они ее делают уже 5 месяцев,вот я и хочу проверить как быстро они мне ее дадут по запросу и признаются,что потеряли и никак не могут сделать дубликат,т.к. одно место работы не могут найти,его уже не существует.)Как я могу проверить были ли пенсионные отчисления по несуществующей нынче фирме?
Багато запитань в одному реченні. Якщо відраування були після 2000 року, тоді вони є в базі пенсійного фонду, яукщо до цього - мабудь ніяк, нажаль. Попросіть завірену копію для ... навіть не знаю для чого )) - копія потрібна лише для пенсійного фонду. Трудова книжка видається лише при звільненні. В принципі можуть відмовити. А чого ви прямо не запитаєте - невже така проблема?? Фірма яка закривалася досить реально може знаходитись в архіві - нехай вони напряжуть ... юриста наприклад )) і той з'їздить до архіву і відвезе запит на наявність такої фірми. Можливо фірма була приєднана до іншої або продана. тоді пошук через ЄДР.
Добрый день! У меня такой вопрос, в 2007 году ушла в декрет, во время моего декретного отпуска предприятие ликвидировали (это было учебное заведение). Трудовая находилась в отделе кадров, я то не кинулась ее сразу забрать, было не до этого. Сейчас в том здании ВУЗ но совершенно другой, и о моей трудовой книжке там никто не слышал. С чего начать поиски трудовой (если это реально)? и возможно ли ее восстановить, если да в какую инстанцию обращаться?
_______________________________ Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always
Скажите пж, я поняла что если трудовая книга утеряна, нужно приобретать новую и начинать ездить по предприятиям где начинал работать и по "накатанной", а если последнее место работы фирма не известно где и я если честно даже не знаю как она правильно называлась как проверить откуда шли отчисления с моей зарплаты и как записать этот стаж работы?
_______________________________ Родился сам, помоги другому. Дети наша радость, мужчины - слабость... Один раз расслабишься - потом всю жизнь радуешься.
Скажите пж, я поняла что если трудовая книга утеряна, нужно приобретать новую и начинать ездить по предприятиям где начинал работать и по "накатанной"
Хоча і зі змісту інструкції з ведення трудових випливає, що у підприємства є обов-язок лише заповнити трудову на підставі наявних документів і протягом 15-ти днів видати дубблікат. Про того, хто отримує ці документи інструкція умовчує. Взагалі то інтересує лише стаж до 2001 року, після якого існує електронна система. Я б аргументував прохання до підприємства тим, що останнє місце роботи повинно зазначеено бути у особовій картці. Однак їх заповнюють не якісно, нажаль, іноді і взагалі не ведуть. Тому в більшості випадків
Цитата:
начинать ездить по предприятиям где начинал работать и по "накатанной"
Єдине що, ззаду наперед. Оскільки на наступному підприємстві повинні знати про попереднє як зазначено в в особовій картці працівника.
Пенсійний стаж можливо підтвердити і довідкою, але окрім внесків до фондів така довідка повинна містити реквізити наказів про приймання і звільнення, а також дати таких подій.
Код:
а если последнее место работы фирма не известно где и я если честно даже не знаю как она правильно называлась
може ви і місце не знаєте де працювали?? десь жеж вас приймали і звільняли - не на вулиці жеж
Код:
как проверить откуда шли отчисления с моей зарплаты и как записать этот стаж работы?
звертаєтесь до районного органу пенсійного фонду - там дадуть довідку про нараховані внески, які сплачувалися після 2001 року. Все що було до 2001 - тільки довідками з місця роботи.
Про затвердження Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників Мінпраці України (до1997р.), Мін'юст України, Мінсоцзахист; Наказ, Інструкція від 29.07.1993 № 58 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0110-93