Добрый вечер. У меня такой вопрос: я мама двух деток, старшей 2,5 годика и малыш только родился ему 3 недельки. Старшая дочка заболела и ее положили в больницу, с ней лег папа. Положен ли папе больничный? в больнице сказали, что больничный папе не дадут, т.к. мама находится в декретном отпуске. Но я нахожусь в декретном отпуске со вторым малышом. Мы приносили справку с собеза, что я не получаю на старшую никакие выплаты и с моей работы, что я выходила на работу, а сейчас сижу во втором декрете. Ну больничный выписали, а теперь говорят, что его не оплатит соцстрах. Муж лежал с дочкой в больнице 4 дня, ведь первые 5 дней оплачивает предприятие, а не соцстрах? Теперь возможно снова нужно лечь в больницу и говорят, что даже не будут выписывать больничный не положено и все. Скоординируйте, пожалуйста, действительно они правы и такое законодательство или просто не хотят? Говорят пусть ложится бабушка с ней (просто бабушка им кушать возит, вот они решили, что так удобней всего). Может сумбурно написала, но хотела по возможности больше описать нюансы. Спасибо.
Теперь возможно снова нужно лечь в больницу и говорят, что даже не будут выписывать больничный не положено и все. Скоординируйте, пожалуйста, действительно они правы и такое законодательство или просто не хотят?
скаргу пишіт на головного лікаря, ох вони зразу передумають у виписці лікарняного не мають право відмовити навіть якщо лягає мати, яка у декретній відпустці, і це не лікарні справа, хто і де у якій відпустці. Це вже дивиться роботодавець! Грубо порушують Ваші права. Адже саме лікарняний є поважною причиною відсутності батька на роботі, а щодо виплат сам роботодавець вже вирішить.
Тепер щодо виплат на роботі батька
Стаття 22. Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати 1. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків: 1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві; 2) необхідності догляду за хворою дитиною; 3) необхідності догляду за хворим членом сім’ї; 4) догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;
3. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, якщо вона потребує стаціонарного лікування, виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною.
6. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім’ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.
Інших випадків, коли не надається - я не знайшов - нехай пошлються в організації, тоді погодитися. Таким чином висновок - якщо батько перебував на стаціонарі - виплата лікарняного батьку обов’язкова. якщо перебувала вдома - догляд може здійснювати мати. Тут іде у зворотньому шляху - маю право я - але якщо є винятки - я цього права позбавляюсь. Немає винятку - маю право.
Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Верховна Рада України; Закон від 23.09.1999 № 1105-XIV
_______________________________ Відповіді на "спеціальні" питання повинні надавати Спеціалісти - терапефт не лікує, для цього є хірург, стоматолог, і т.п.! Не пишіть в темі СПАСИБО и ОГРОМНОЕ спасибо, адже після цього її треба переглядати знову. Для цього є репутація. Дякую! ))