Site Logo

Текущее время: 20 апр 2025 06:19

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]

Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Для тих, кому небайдужа Україна
СообщениеДобавлено: 12 сен 2012 00:50 
Невгамовна муза
Цитата

ЗЖФ-зависима: 14 лет 5 месяцев 17 дней
Семья: чоловік і синочки
Детки: Тарасик і Ромчик
Медали: 10
Я люблю ЗЖФ (1) Mafia for Ladies (6) К 10-летию форума (1) Мисс лето ЗЖФ (1)
С вышиванкой в сердце (1)

Очки репутации: 458
Повысить репутациюПонизить репутацию
У гілці про вибір мови шкільної освіти, хочеш-не хочеш розгорнулись суперечки, які явно вийшли за межі початкової теми. Аргументи сторін часто не витримують критики, бо це суцільні емоції (а що ми хотіли на жіночому форумі!) я пропоную в цій темі ділитись цікавою інформацією про Україну та її видатних діячів.
Не для того, щоб комусь щось довести, а для самих себе. Щоб зрозуміти, хто ми, що ми, і хто в нас за плечима. Те, що Україна довгий час не мала власної держави, — це не привід відмовлятись від культурного та історичного скарбу і роздавати все це сусідам.
І ще, пропоную дискусії тут не розводити. Бо, як досвід показує, є теми, в яких дійти згоди практично неможливо.

Пропоную вказувати діяча, роки життя, дуже коротко його надбання і внесок у світову культуру чи науку.

Сама розкажу трошки про математиків, буквально імена, бо так багато інформації! (більше — хоча б на українській Вікіпедії. Зараз оце сама зачитуюсь, так цікаво!):

Острогра́дський Миха́йло Васи́льович (1801 - 1861) — видатний український математик, у 2001 Юнеско внесла це ім’я до списку найвидатніших математиків світу.
Георгій Вороний (1868 - 1908) — математик, більшість праць якого набули особливого значення в останні 20 років, особливо у галузі інформатики, комп’ютерних технологій, космології, тощо
Левицький Володимир Йосипович (1872 - 1956) — Автор праць із теорії аналітичних функцій, диференціальних та інтегральних рівнянь, алгебри, геометрії, теоретичної фізики, астрономії.
Написав близько 100 наукових праць, а також опублікував багато науково-популярних статей і перекладів.
Друкував праці українською, польською, німецькою, французькою, англійською та іспанською мовами.
Зібрав і впорядкував матеріали з української математичної, фізичної, астрономічної, хімічної термінологій (це для тих, хто каже, що нема термінології. Все є. Просто ніхто не зацікавлений у тому, що все це розвивалось).
Слуцький Євген Євгенович (1880 – 1948) — економіст, статистик і математик, чиї праці мали значний вплив на розвиток світової економетрики і праксеології.
Кравчук Михайло Пилипович (1892 - 1942 Колима) — його ім’я теж внесено до списку Юнеско, а його роботи і досі знаходять застосування у світових дослідженнях. Був учителем Сергія Корольова (теж українця, вченого в галузі космології, чиє ім’я відоме світові не менше за ім’я Гагаріна). Ще у 30-ті роки був співавтором тритомного словника української математичної термінології... ДІвчата! це 30-ті роки! Коли на Соловках розстрілювали письменників, вчених, громадських діячів... А проблеми ми маємо і досі...

Профиль Отправить личное сообщение  

Заголовок сообщения: Re: Для тих, кому небайдужа Україна
СообщениеДобавлено: 12 сен 2012 08:56 
Истинная Леди
Цитата

ЗЖФ-зависима: 12 лет 10 месяцев 1 день
Семья: попереду
Медали: 4
Mafia for Ladies (3) Я люблю Україну (1)

Очки репутации: 66
Биков Леонід (1928 - 1979)
Режисер, сценарист, актор
Місце народження – с. Знаменське Слов’янського району Донецької області
Вступив на акторський факультет Харківського театрального інституту (1951). 1951 – 1960 актор Харківського державного академічного театру ім. Т. Шевченка. 1960 – 1968 – актор та режисер кіностудії «Ленфільм», з 1969 – актор кіностудії ім. Довженко. Автор сценаріїв сатиричного кіножурналу «Фітіль». Найвідоміші фільми – «В бій ідуть лише «старики», «Ати-бати, йшли солдати»; відома його акторська робота у фільмі «Доля Марини» тощо. Леонід Биков – Лауреат Всесоюзного кінофестивалю в номінації «Перші премії за художні фільми» за 1974 рік, Лауреат державної премії УРСР (1977) тощо.

СообщениеДобавлено: 12 сен 2012 13:17 
Леди Совершенство
Цитата

ЗЖФ-зависима: 13 лет 5 месяцев 9 дней
Семья: есть
Медали: 3
Помощница форума (1) Квест. Участник. (1) Победитель фотоквеста (1)

Очки репутации: 184
Coolbabka,дякую тобi за таку гарну темку,за себе соромно-бо незнаю нi iсторii, нi бiографii вiдомих людей ))))) Але знаю що темка для мене цiкава i я заглядатиму до неi час вiд часу
ledi_olenka писал(а):
Режисер, сценарист, актор
-це один з моiх найулюбленiших акторiв

СообщениеДобавлено: 12 сен 2012 13:24 
Невгамовна муза
Цитата

Olga07 писал(а):
бо незнаю нi iсторii, нi бiографii вiдомих людей
так от і я часом така: чула щось десь... А як занурюєшся у все, то дивуєшся, як можна про це мовчати! Тому не просто заглядай, а як щось десь цікаве дізнатимешся — ділись!

-- Пользователь добавил некоторое время спустя --

ledi_olenka писал(а):
геніальний актор і режисер! І не зважаючи на те, що формально держави Україна тоді не існувало, він був одним з тих, хто про це мріяв, і любив свою землю... Ті самі "в бой идут одни старики" — скільки там маленьких штрихів, деталей...

СообщениеДобавлено: 12 сен 2012 14:57 
Истинная Леди
Цитата

Coolbabka, так-так, згадайте, з якою любов"ю він розповідав про свою Україну у фільмі

СообщениеДобавлено: 20 сен 2012 14:36 
Невгамовна муза
Цитата

Ось, побачила в контакті у френд-стрічці цікавеньке:

Інформаційні технології:

Катерина Ющенко (8 грудня 1919, Чигирин — 15 серпня 2001) — автор першої у світі мови програмування високого рівня («Адресної мови програмування»), вчений кібернетик, заслужений діяч науки, дійсний член Міжнародної академії комп'ютерних наук. Нагороджена орденом княгині Ольги.
http://pres-centr.ck.ua/print/news-12477.html

СообщениеДобавлено: 20 сен 2012 15:23 
Истинная Леди
Цитата

Coolbabka, і правда цікавеньке)) я вже була подумала про колишню першу леді, на рік народження не глянула, і думаю: і давно вона кібернетик??? -D

СообщениеДобавлено: 20 сен 2012 15:37 
Невгамовна муза
Цитата

ledi_olenka писал(а):
про колишню першу леді,
в мене теж ця думка спершу промайнула ha-ha2

СообщениеДобавлено: 21 сен 2012 11:00 
Леди Совершенство
Цитата

ledi_olenka писал(а):
я вже була подумала про колишню першу леді, на рік народження не глянула
Coolbabka писал(а):
в мене теж ця думка спершу промайнула
I в мене також -D ,але вона вiдома тiльки завдяки чоловiков(1871 - 1915)
Леся Украïнка (Лариса Петрiвна Косач) народилася 25 лютого 1871р. у
Новоградi-Волинському. Мати ïï
- письменниця Олена Пчiлка
- i батько
- юрист
- багато уваги придiляли гуманiтарнiй освiтi дiтей, розвивали iнтерес до
лiтератури, вивчення мов, перекладацькоï роботи. Серед близького оточення майбутньоï поетеси були вiдомi культурнiдiячi: М. Драгоманов (ïï дядько по матерi), М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню
Лесi в лiтературу: в дев'ять рокiв вона вже писала вiршi, у тринадцять почала друкуватись. У 1884р. у Львовi в журналi Зоря- було опублiковано два вiршi (Конвалiя i Сафо), пiд якими вперше з'явилось iм'я - Леся Украïнка.
Дитячi роки поетеси минали на Полiссi. Взимку Косачi жили в Луцьку, а лiтом у с. Колодяжне. Серед факторiв, якi впливали на формування таланту Лесi Украïнки, була музика. Менi часом здається,- писала вона, - що з мене вийшов би далеко кращий музика, нiж поет, та тiльки бiда, що натура утяла менi кепський жарт
Цей Ї жарт - початок туберкульозу, з яким вона боролась усе життя. Хвороба спричинилась до того, що дiвчинка не ходила до школи, однак завдяки матерi, а також М. Драгоманову, який мав великий вплив на духовний розвиток Лесi Украïнки, вона дiстала глибоку i рiзнобiчну освiту. Письменниця знала бiльше десяти мов, вiтчизняну i свiтову лiтературу, iсторiю, фiлософiю. Так, наприклад, у 19 рокiв вона написала для своєï сестри пiдручник -Стародавня iсторiя схiдних народiв.У 1879р. було заарештовано i вислано до Сибiру тiтку Лесi Олену Косач, яка належала до киïвського гуртка бунтарiв, там же, в Карiйськiй тюрмi, загинула мати ïï найближчоï товаришки - Марiя Ковалевська. Враження тих лiт виявилися такими сильними й пам'ятними, що пiзнiше ожили у вiршах Вiче,Мати-невiльниця,Забутi слова.Iдеалом для поетеси стає герой, який, пробитий списом, шепоче: Убий, не здамся!
З кiнця 80-х рр. Леся Украïнка живе у Києвi.На початку 1893р. у Львовi виходить перша збiрка поезiй Лесi Украïнки
На крилах пiсень. Вiршi привертають увагу не тiльки любов'ю до рiдноï землi, красою пейзажних малюнкiв, а й плином рефлексiй лiричного героя, думка якого раз по раз звертається до проблеми волi i неволi.
У 900-х рр. мiцнiють зв'язки Лесi Украïнки з соцiал-демократичним рухом. З групою товаришiв вона займається розповсюдженням соцiалiстичноï i марксистськоï лiтератури, перекладом праць теоретикiв соцiалiзму, виданням
цих творiв за кордоном i транспортуванням у Росiю. У 1907р. при обшуку у Лесi Украïнки вилучено 121 брошуру, серед них були три видання Манiфесту Комунiстичноï партiï, чотири працi К. Маркса, п'ять Ф. Енгельса, бiографiя К. Маркса i Ф. Енгельса та iн.Феномен таланту Лесi Украïнки полягав у тому, що вона одночасно плiдно працювала в рiзних лiтературних жанрах. У кiнцi 90-х - на початку 900-х рр. з'являються ïï поеми Одно слово ,Вiла-посестра,Се ви питаєте за тих,Iзольда Бiлорука, в яких яскраво виявилася схильнiсть до оригiнальноï обробки свiтових сюжетiв. Активно працює Леся Украïнка i як перекладач, ïï увагу привертають вершиннi явища свiтовоï лiтератури Макбет,Шекспiра,Пекло,Данте,Байрона. Вона перекладає також драму Г. Гауптмана , яка належала до забороненоï в Росiï лiтератури, вiршi Надсона, Конопнiцькоï, Ади Негрi. З метою популяризацiï украïнськоï лiтератури серед росiйського читача Леся Украïнка вибирає для перекладу твори на народнi теми.

Последний раз редактировалось Olga07 21 сен 2012 11:43, всего редактировалось 1 раз.

СообщениеДобавлено: 21 сен 2012 11:39 
Леди Совершенство
Цитата

ЗЖФ-зависима: 14 лет 4 месяца 21 день
Медали: 1
Я люблю ЗЖФ (1)

Очки репутации: 213
Coolbabka, Дуже цікава і пізнавальна тема. Знати тих, хто прославляв и прославляє, хто вірить в добре та якісне майбутнє, хто робив все для того, щоб весь світ знав, що є така держава, культурна і самобитна.

Леся Українка, Тарас Шевченко, видатний режисер Параджанов Сергій Йосипович 9 січня 1924, Тбілісі — 20 липня 1990, Єреван) — визначний вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1991, посмертно).
Хоча він народився у Тбілісі і не громадянин України, але в нашу культуру, в українське кіно він привніс всю свою любов до України, він розумів характер та культуру і віддавав душу.

Злая… Не с той ноги встала… Не на ту метлу села… Еще и полетела не в ту сторону…

Есть мужчины, которые говорят, говорят, говорят....а есть мужчины - которые без лишних слов берут ситуацию в свои руки и делают тебя счастливой.

СообщениеДобавлено: 21 сен 2012 15:45 
Леди Совершенство
Цитата

Flay писал(а):
Знати тих, хто прославляв и прославляє, хто вірить в добре та якісне майбутнє, хто робив все для того, щоб весь світ знав, що є така держава, культурна і самобитна.
Красиво сказано,пiдтримую yesss

СообщениеДобавлено: 19 окт 2012 22:43 
Невгамовна Нишпорка
Цитата

ЗЖФ-зависима: 15 лет 6 месяцев 18 дней
Детки: Владислав
Медали: 38
Я люблю ЗЖФ (1) Сердце форума (1) Автор статьи (1) KinoLady (1)
Квест. Победитель. (2) Квест. Участник. (1) Книголюб форума (3) Активный участник аукциона (4)
Благотворительная ярмарка (5) Участник субботника (2) Марафон постройнения (2) Кулинарный поединок на ЗЖФ (1)
"Свято наближається" (2) Marvel movies (1) Книжный клуб (1) Неспящая форума (1)
Патриотка форума (1) К 10-летию форума (1) Новогодний квест, 3 место (1) Подарок от Снегурочки (1)
В гостях у сказки (1) Участник фотоквеста (2) To Be A Woman (1) Кулинарные конкурсы на ЗЖФ (1)

Очки репутации: 2128
Сашенька, дякую за тему! Тільки помітила! )))))
Микола Амосов (1913-2002) – видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.
Євген Патон (1870-1953), відомий київський вчений, професор, який вивчав зварювання і будування мостів, сформулював принципи розрахунку клепаних мостів.
Борис Патон (народився 27 листопада 1918 року), всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Ілля Репін (народився 5 серпня 1844 року в Харківській губернії) – відомий живописець, художник, майстер побутових і історичних сцен. Автор «Бурлаки на Волзі», «Іван Грозний і його син», «Садко»…
Українське походження з боку батька мав також і всесвітньо відомий композитор Петро Чайковський (1840-1893). Його знають в усьому світі завдяки його музичній спадщині, що він залишив після себе – численних опер («Євген Онєгін», «Мазепа»...), балетів («Лускунчик», «Лебедине озеро», «Спляча красуня»), концертів, симфоній і альбомів.

Українські корені мають також письменник Микола Гоголь (Полтавська область, предками були видатні козацькі роди України, одним з яких був наказний гетьман Яков Лизогуб), автор однойменного словника Володимир Даль (Луганськ), лікар і вчений-біолог Ілля Мечніков (Харківська область), який в 23 роки став доктором зоології, актор, поет і співак Олександр Вертинський (Київ), кінорежисер і автор 12 всесвітньо відомих кінофільмів Олександр Довженко (Чернігівська область), режисер Роман Віктюк (Львів), поетеса Ліна Костенко (Київська область), а ще – Ігор Сікорський, засновник американського вертольотобудування (Київ), Квітка Цісик (Львів), відома американська співачка українського походження, яка не лише була голосом компанії Ford, але і виконала пісні в оскароносному фільмі «You Light Up My Life»…

Последний раз редактировалось Кіра 19 окт 2012 23:21, всего редактировалось 1 раз.

СообщениеДобавлено: 19 окт 2012 22:58 
Невгамовна муза
Цитата

Кира, Іринко, яка чудова підбірка! ()()()() -super- Про Чайковського для мене відкриття!
А я ще хотіла б згадати одного не українця за походженням, але такого, хто став справжнім українцем. І зробив для нашого народу (і світу!) в рази більше, ніж сотні разом узятих товаришів на "-ко" і на "-ук".

Агатангел Юхимович Кримський (*3 січня (15 січня) 1871 — †25 січня 1942) — український історик, письменник і перекладач кримськотатарського походження, один з організаторів Академії Наук України (1918). Абсолютно дивовижна людина, яка досконало знала понад 60 мов!!! Тож активно перекладав, особливо зі східних мов, писав мовознавчі праці, був одним з тих, хто розробив український правопис (який пізніше, в 30-ті роки знищили і замінили на більш "зручний" і більш "братський" здогадайтесь хто)... Про цю людину не скажеш у двох словах... Померти, як теж не важко здогадатись, йому допомогли в радянських тюрмах.

Ну от як, як можна було таких людей гноїти в таборах!!!

*Кому цікаво більше почитати про те, хто вмирав на Колимі, почитайте Семена Підгайного. Він один з небагатьох, хто зміг утекти (!) Його нариси про ті часи, портрети тих, з ким він там опинився, просто вражають: письменники, науковці (не лише мовознавці та історики, але й біологи, інженери і так далі), священники, студенти...
Ми могли б мати, напевно, зовсім іншу історію, якби мільйони наших геніальних співвітчизників були живі і могли займатись своїми справами. І тепер, коли нам закидають те, що ми не маємо своїх великих, мені хочеться видряпати очі цим людям, бо це цинізм! І попри те, що так багато було знищено, багато було і тих, хто жив, творив, працював і зараз працює на користь нашого народу і ким ми можемо і маємо пишатись!

СообщениеДобавлено: 19 окт 2012 23:22 
Невгамовна Нишпорка
Цитата

ЗЖФ-зависима: 15 лет 6 месяцев 18 дней
Детки: Владислав
Медали: 38
Я люблю ЗЖФ (1) Сердце форума (1) Автор статьи (1) KinoLady (1)
Квест. Победитель. (2) Квест. Участник. (1) Книголюб форума (3) Активный участник аукциона (4)
Благотворительная ярмарка (5) Участник субботника (2) Марафон постройнения (2) Кулинарный поединок на ЗЖФ (1)
"Свято наближається" (2) Marvel movies (1) Книжный клуб (1) Неспящая форума (1)
Патриотка форума (1) К 10-летию форума (1) Новогодний квест, 3 место (1) Подарок от Снегурочки (1)
В гостях у сказки (1) Участник фотоквеста (2) To Be A Woman (1) Кулинарные конкурсы на ЗЖФ (1)

Очки репутации: 2128
Coolbabka писал(а):
Агатангел Юхимович Кримський

Видатна людина! Я про нього читала.