Добрый день! Я работаю на предприятии с января 2011 года, за все отработанные года, включая 2013 я была в тарифных отпусках. В конце января 2014 я ухожу в декретный отпуск. Могу ли я просить предоставить мне тарифный отпуск в январе 2014? Если да,то еще вопрос. я не планирую возвращаться на предприятие после декрета, что ждет меня в таком случае? Ведь фактически я отгуляю отпуск за то время,которое работать не буду. заранее благодарна.
_______________________________ Налагоджую українську Если живешь бок о бок с драконом, изволь с ним считаться. Дж. Р. Р. Толкин
В цьому випадку ми говоримо про щорічну відпустку (тарифна вона обзивалася давно, зараз так не зветься) - ст.4 ЗУ Про відпустки Щорічна основна і додаткова відпустка надається за відпрацьований робочий рік - тобто з моменту коли ви прийшли на роботу. (ст.6 цього Закону ) У вас ці два "роки" майже співпадають. Дається така відпустка ( "як правило" - в Законі) до закінчення вашого робочого року - тобто період за який дається відпустка 15.01.2014-14.01.2015 (дати взяті зі стелі) період коли вона повинна бути надана до 14.01.2015 Фактично більшість передбачливих роботодавців надають відпустку в тому півріччі коли прийшов працівник, що позбавляє їх багатьох проблем, це я рекомендую робити і працівнику - ну принаймні, не брати багато наперед )). Погано коли вона надається наперед - адже треба з працівника утримати при звільненні гроші за неї, і погано коли багато залишається днів відпустки при звільненні - багато платити при звільнені. Тобто в принципі після початку Вашого робочого року (дати коли прийшли на роботу - умовно - після 15.01.2014р) можна просити відпустку (її повинні поставити до кінці року в графік відпусток), але при звільненні з Вас повинні утримати гроші за відпустку. Якщо не буде грошей зароблених - тобто ви не вийдете вже на роботу, повинні будуть звернутися до суду, Ви створите їм неприємності. Тому це на Вашій так би мовити - совісті ))
Стаття 22. Відрахування із заробітної плати за час відпустки
Стаття 22. Відрахування із заробітної плати за час відпустки
У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.
Відрахування, передбачене частиною першою цієї статті, не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи у зв'язку з:
1) призовом або прийняттям (вступом) на військову службу, направленням на альтернативну (невійськову) службу; 2) переведенням працівника за його згодою на інше підприємство або переходом на виборну посаду у випадках, передбачених законами України; 3) відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, а також відмовою від продовження роботи у зв'язку з істотною зміною умов праці; 4) змінами в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників; 5) виявленням невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, що перешкоджають продовженню даної роботи; 6) нез'явленням на роботу понад чотири місяці підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено більш тривалий термін збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні; 7) поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу; 8) направленням на навчання; 9) виходом на пенсію.
Відрахування із заробітної плати за невідпрацьовані дні відпустки у разі смерті працівника не провадиться.
_______________________________ Відповіді на "спеціальні" питання повинні надавати Спеціалісти - терапефт не лікує, для цього є хірург, стоматолог, і т.п.! Не пишіть в темі СПАСИБО и ОГРОМНОЕ спасибо, адже після цього її треба переглядати знову. Для цього є репутація. Дякую! ))
Прошу. Хоча й прошу не писати дякую )) Погано коли приходить повідомлення про зміни в темі - ти туди - а там - дякую. На деяких форумах це навіть ознака неввічливості )
_______________________________ Відповіді на "спеціальні" питання повинні надавати Спеціалісти - терапефт не лікує, для цього є хірург, стоматолог, і т.п.! Не пишіть в темі СПАСИБО и ОГРОМНОЕ спасибо, адже після цього її треба переглядати знову. Для цього є репутація. Дякую! ))
Добрый день!Подскажите пожалуйста имеет ли право мать,воспитывающая ребенка сама, отец ребенка не принимает участия в воспитании ребенка, но через суд выплачивает алименты на ребенка.Так по закону такая мать имеет право на дополнительный социальный отпуск на предприятии?И если имеет, то какие справки нужно предоставить для получения социального отпуска?
Ну довідки, що батько не приймає участі у вихованні не буває у природі. Так, на погляд работодавця можуть бути надані - 1. Довідка з місця проживання (де батька не має) 2. Свідоцтво про розірвання шлюбу і +1 3. Довідка з місця проживання батька +1,+2 Ну інколи можливо договоритися, наприклад, з головою кооператива або квартальним і зробити акт. Я б на місці підприємства не прийняв. 4. Рішення суду про встановлення факту, що батько у вихованні не приймає участь. Залізобетонно! Тільки четвертий пункт точно гарантує відпустку і наявність порушення у разі її ненадання. А там як зможете довезти свою правоту + який сидить кадровик. Є багато роз’яснень мінсоцпраці - але вони настільки різні. Сьогодні начальник жінка - давати даром і майже без довідок, як чоловік - не давати взагалі.Про жінку і чоловіка - жарт, але дійсно дуже різні.
Добрый день! Ситуация такая: я вышла на работу после декретного отпуска, отработала на предприятии 4 месяца. Положен ли мне отпуск в конце текущего года? если да то в количестве скольких дней? До декрета весь положеный отпуск отгуляла. Спасибо!
Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста) Работаю на предприятии с февраля 2013 года. Первый отпуск выпадает на январь 2014. Могу ли я в 2014 (через 6 месяцев после отпуска) идти еще в отпуск? На работе говорят, что не имею права, следующий только в 2015..Выходит, что на 2 года один отпуск?
Добрый день! Ситуация такая: я вышла на работу после декретного отпуска, отработала на предприятии 4 месяца. Положен ли мне отпуск в конце текущего года? если да то в количестве скольких дней? До декрета весь положеный отпуск отгуляла. Спасибо!
Відпустка надається за робочий рік. Тобто - за період з 01.09.2013 (почала працювати) по 30.08.2014р. (закінчення робочого року). Якщо Ви відсутні в графіку відпусток (були в декреті) то Вам можуть і відмовити, якщо не відмовлять - то ви погуляєте наперед і будете повинні відпрацьовувати або повертати гроші у випадку звільнення.
Цитата:
Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста) Работаю на предприятии с февраля 2013 года. Первый отпуск выпадает на январь 2014. Могу ли я в 2014 (через 6 месяцев после отпуска) идти еще в отпуск? На работе говорят, что не имею права, следующий только в 2015..Выходит, что на 2 года один отпуск?
Да! Вас зобов’язані відпустити. Більше того, першу відпустку могли надати і в 2013 році. Закон України про відпустки ст.10 " Щорічні основна та додаткові відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року. Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року. " Період за який дається відпустка 01.02.2013-31.01.2014р. в цей же ж період вона і надається. Наступні порахуєте самі ))